TRANSGENDER IN DE SPORT


Foto artikelBij Sport.Vlaanderen is sinds kort de brochure ‘Transgenders in de sport. Een informerende en richtinggevende brochure voor sportaanbieders en transgender sporters’ downloadbaar. Mister Gay Belgium 2016 Raf Van Puymbroeck schreef het slotwoord.

In de sportsector en in vele sporten en competities is er nog een strikte scheiding tussen mannen en vrouwen. Voor transgender sporters levert dit vaak problemen op voor het beoefenen van een sport. Met de brochure Transgenders in de sport. Een informerende en richtinggevende brochure voor sportaanbieders en transgender sporters’ willen Sport.Vlaanderen, KliQ, çavaria, ICES, Gelijke Kansen Vlaanderen en het Transgender Infopunt een leidraad bieden.

Leidraad
“Wat doe je in zo’n geval als sportaanbieder? Maak je een onderscheid tussen transgender personen die wel, en zij die geen geslachtsaanpassende behandeling achter de rug hebben? En wat met transgender sporters die nog in een transitieproces zitten? Bestaan er wat dat betreft andere richtlijnen voor breedtesport dan voor de topsport?”, luidt de introductie tot de 40 bladzijden tellende brochure.

De brochure wil een leidraad aanreiken en een aanzet geven om hierover binnen de federaties en clubs na te denken en een beleid te ontwikkelen. De brochure geeft niet op alle vragen een pasklaar antwoord. Ze reikt vooral suggesties aan om de integratie van een transgender lid soepel te laten verlopen, schetst de wettelijke context met betrekking tot deze doelgroep en geeft ook tips over praktische zaken zoals kleed- en doucheruimtes. Transgender sporters illustreren aan de hand van citaten hun goede en minder goede ervaringen tijdens hun sportparticipatie.

Erover spreken
Raf Van Puymbroeck is naast Mister Gay Belgium 2016 en Mister Gay Europe 2016 ook docent sport en bewegen aan de Thomas More-Hogeschool. Hij schreef de slotbeschouwing.

“Ik krijg vaak de vraag of het dan zo moeilijk is om jezelf te blijven tijdens het sporten. Uit onderzoek blijkt van wel. Een op de vier ondervraagde holebi’s zegt bijvoorbeeld niets over zijn of haar geaardheid uit angst voor reacties. (…) Hoe moet het dan transgender personen vergaan?”, vraagt Raf Van Puymbroeck zich af.

“In het verleden zijn er al veel discussies geweest over transgenders in de sport of over vrouwen die een te hoog testosterongehalte hebben. Bij de Olympische Spelen in Rio in 2016 was er weer veel commentaar op de prestaties van de atlete Caster Semenya. Het is belangrijk dat erover wordt gesproken, maar laten we dat objectief, geïnformeerd en genuanceerd doen. Het draait vaak om onwetendheid. Onbekend is immers onbemind. Velen weten niet wat transgender-zijn betekent, of wat er, psychologisch en fysiek, bij komt kijken.”

Bron: Zizo online – Timothy Junes – Beeld: Tjap Pintoe / Sport.Vlaanderen