Regenboog in de bibliotheek

Bibliotheken zijn al een hele tijd veel meer dan een gebouw waar mensen uitsluitend komen om boeken te ontlenen. De bib van vandaag is een ontmoetingsplaats. Er wordt gestudeerd, gelezen, voorgelezen en zo veel meer. Ook verwachten meer en meer mensen dat een bibliotheek een “belevingsruimte” wordt. Ze vervullen dan ook een belangrijke dienstverlenende functie in de gemeente.

Ook rond het thema seksuele oriëntatie en genderdiversiteit kan een bibliotheek meer doen dan een boekenstandje. De laatste jaren zijn meer en meer bibliotheken met het thema aan de slag gegaan naar aanleiding van IDAHO (de internationale dag tegen homofobie en transfobie op 17 mei). In de meeste bibliotheken worden dan de boeken rond het thema samengebracht in een boekenstand.

De boekenstanden zijn een eerste goede stap om het thema binnen een bibliotheek zichtbaar te maken. Maar er zijn nog veel meer mogelijkheden! Rainbow Solutions is een bedrijf dat lokale organisaties adviseert, ondersteunt en coaching geeft om met het thema seksuele oriëntatie en genderdiversiteit aan de slag te gaan.
Binnen dit geschetste kader heeft Rainbow Solutions een thema pakket uitgewerkt speciaal voor bibliotheken in Vlaanderen.

Boekenstand bibliotheek.
Een thematische boekenstand in de bibliotheek over het thema, aangevuld met informatiemateriaal zoals flyers, folders en affiches over het thema. Keuze tussen enkel de materialen leveren of ook de inrichting verzorgen.

Fototentoonstellingen.

Op vraag zijn er ook diverse fototentoonstellingen beschikbaar.

Rainbow Solutions heeft haar eigen tentoonstelling rond het boek Hoera! Wij worden papa!!!

Voor andere thema’s zoals ouderen, mensen met een migratie achtergrond, transgenders of  sport zijn er ook tentoonstelling op de markt. Omdat Rainbow Solutions zelf afhankelijk is van andere organisaties voor deze fototentoonstellingen, is tijdig bestellen wel aangeraden.

Zichtbaarheidsmateriaal.
Om het thema extra zichtbaar te maken in de gemeente kunnen werknemers regenboogspeldjes dragen, er kunnen op diverse diensten een kleine regenboogvlag gehangen worden.

Uitbreiding boeken assortiment bibliotheek
Een uitbreiding van het boekenassortiment voor de bibliotheek over het thema seksuele diversiteit en genderdiversiteit. Er zijn 3 pakketten beschikbaar. Een minimumpakket, een standaardpakket en een uitgebreid pakket. Ieder pakket is op te delen in 4 categorieën.

 • prentenboeken
 • kinderboeken
 • strips (volwassenen)
 • Transgenders

Activiteiten:
We hebben verschillende activiteiten uitgewerkt die op een eenvoudige manier in de bibliotheek georganiseerd kunnen worden in samenwerking met Rainbow Solutions.

 1. Een voorleesmoment voor kinderen met knutselen met het boek Hoera! Wij worden papa!!!
  Een gecombineerde activiteit van voorlezen,  een kleur -en knutselactiviteit. Gericht op kinderen tussen 5 en 10 jaar.
 2. Voorleesmoment voor ouderen waarbij herkenbaarheid centraal staat.
  Er kan gekozen voor een boek waarbij de oorlog centraal staat. Bijvoorbeeld Roze bloed door Ernst Meulenberg (Fictie) of voor een boek waarbij afscheid centraal staat zoals Dag jongen van licht door Jan van Kilsdonk (non-fictie) of Noraa’s Dwaling door Gie Boogaert (Fictie).
 3. Filmvoorstelling met gebak, gericht op ouderen.
  Ouderen kunnen op een laagdrempelige manier kennis maken met homoseksualiteit. Deze film is ideaal voor een ouder doelpubliek. Na de film wordt er tijd gemaakt voor een uitgebreide nabespreking waarbij iedereen vragen kan afvuren. Met bijhorend koffie en gebak moment.
 4. Lezing over het thema holebi’s en gender.
  Een interactieve inleiding op het thema holebi’s, transgenders en genderdiversiteit in de maatschappij.